Ontstaan
Ontstaan Oranjemarkt,
Namens de toenmalige winkeliersvereniging De 40 van Sappemeer, later Winkelstraat Sappemeer’ werd er in het verleden twee markten per jaar georganiseerd in het centrum van Sappemeer. Dit werd later één markt. In 2015 heeft de winkeliersvereniging zich teruggetrokken van de organisatie en nam de organiserende commissie het stokje over, inclusief de financiële verantwoordelijkheid.
Twee markten
De winkeliersvereniging had elk jaar weer diverse activiteiten en acties. In de jaren tachting had ‘De 40 van Sappemeer’ onder andere de voorjaarsmarkt, die altijd op Koninginnedag gehouden werd, en de najaarsmarkt. In 1985 kwam Ger Wilpstra in de organisatie van deze markten. Enkele jaren later werd hij Marktmeester hiervan. In 1989 werd de najaarsmarkt voor het laatst gehouden en ging de winkeliersvereniging zich concentreren op één markt. Deze werd dan ook omgedoopt tot Koninginnebraderie. In 1993 is de braderie voor het eerst op de hoofdrijbaan van de Noorderstraat gehouden.. Dit is zo goed bevallen, dat het niet meer denkbaar is om ooit nog weer eens terug te gaan naar die secundaire weg. De Koninginnebraderie liep toen vanaf het oude EGD-terrein (huidige ingang Medisch Centrum Sappemeer) tot aan de Violenstraat. 1993 was ook het jaar, dat Edgar Viszer in beeld kwam van de braderie.
Vergelijking 1993-2024;
Cijfers kunnen laten zien hoe (on-)succesvol een organisatie is. Hieronder is een opsomming van enkele feiten. Gekozen is om 2024 te vergelijken met 1993.
Medewerkers
Standhouders
bezoekers
Lengte
1 huurkraam
Stremminghekken
Stopverbodsborden
¹ in 1993 konden afzetting nog met dranghekken geschieden. Tegenwoordig moet dit met rood/witte stremmingshekken.
Oranjemarkt
Met de troonswisseling is Koninginnedag veranderd in Koningsdag. Hierdoor is gekozen voor een andere naam en een eigen logo. Zo werd in 2014 de Koninginnebraderie omgedoopt tot Oranjemarkt. Met deze naam kunnen we een tijdje vooruit, ook als er plots wijzigingen in de troonbezetting zijn.
Stokje overgeven
In 2015 heeft de winkeliersvereniging besloten om niet meer verantwoordelijk te willen zijn voor de organisatie van een dergelijke grote markt. De feitelijke organisatoren, Ger Wilpstra, Edgar Viszer, Gert-Jan Franzen en Bob Zuidersma, zagen nog steeds toekomst in deze markt, ondanks de moeilijke tijden. Hiertoe hebben zij de stichting Evenementen Hoogezand-Sappemeer opgericht. Onder deze vlag hopen wij nog jaren de Oranjemarkt te mogen en te kunnen organiseren.
Corona
Twee jaren heeft de Oranjemarkt geen doorgang kunnen vinden. Mede door de corona hebben, spijtig genoeg, meerdere (vaste) standhouders het niet overleeft. Tijdens de editie 2022 van de Oranjemarkt was dit te merken. Desondanks waren er ook weer een aantal nieuwe standhouders. Het bezoekersaantal was aanzienlijk. Na twee jaren corona mocht 'alles' weer en men wilde er op uit.
Afscheid
Voor Ger Wilpstra was de Oranjemarkt in 2023 zijn laatste. Hij heeft besloten om het rustiger aan te gaan doen. Hulde voor iemand, die al sinds 1985 zich geheel vrijwillig heeft ingezet om deze markt(-en) te organiseren. Mede hiervoor ontving Ger al in 2012 een koninklijke onderscheiding.
Anno 2024
De Oranjemarkt zal nog steeds een feest van koopjes halen zijn, elkaar weer eens ontmoeten en gezelligheid. Elk jaar doet de organisatie dan ook haar best om het weer een tot een spektakel te laten worden, waarbij er voor elk wel wat wils is te vinden.
Alle rechten voorbehouden © Stichting Evenementen Hoogezand-Sappemeer - 2015
1993
: 10
: 90
: 30.000
: 800 meter
: fl 125,-- (55,87)
: 0 ¹
: 4
2024
40
170
50.000
1.400 meter
€ 70 (in bijna 30 jaar tijd een verhoging van € 14,87)
60
90